Så spelar du på tennis

Tennis har tyvärr tappat ett visst intresse i Sverige de senaste åren, givetvis kopplat till det bristfälliga utbudet av svenska elitspelare. Efter att Robin Söderling försvann från världsscenen, väntar vi fortfarande på nästa stora stjärna, kanske en av bröderna Ymer eller någon annan. Hur som helst är det en fantastiskt rolig sport att spela på internationellt med hög intensitet och två spelare som head-to-head gör upp om segern.

Betting på tennis

Det finns mängder av olika odds att spela på, inte minst när det kommer till live betting på tennis. Redan lång tid före vissa turneringar startar har du möjlighet att betta på vem som kommer att vinna turneringen. Detta gäller främst Grand Slam-turneringarna som består av US Open, Australian Open, Rolland Garros (French Open) samt Wimbledon. Självfallet är det en väldig chansning att betta på tennisspelare före turneringen börjat, då det finns risk för skador med mera. Men om du har en känsla för en speciell spelare som visat på bättre och bättre form kan det vara en bra idé.

När turneringen väl är igång kan du spela på tennis främst genom att betta på vem som vinner varje match. Ett annat bet som är vanligt förekommande är att betta på hur långt en specifik spelare kommer att ta sig i turneringen, exempelvis till kvartsfinal, semifinal eller liknande. Live betting på tennis är en helt egen historia. Många spelportaler erbjuder live betting och även möjlighet att live streama en tennismatch om du inte har rätt tv-kanal. Detta resulterar i en mängd nya sätt att spela på tennis, och du kommer vara mitt i händelsernas centrum. På live betting har du möjlighet att spela på mer eller mindre varenda boll i en match. Åtminstone går det att spela på vem som skall vinna varje gem, varje set och många andra delar.

Spelformer

Vissa spelportaler erbjuder tennis odds på många, även mindre, turneringar, men de största turneringarna är ATP på herrsidan och WTA på damsidan.

Betting på ATP-touren

ATP-touren finns i några olika storlekar, beroende av hur många rankingpoäng vinnaren får. På ATP-touren spelar alla de stora spelarna, och du kommer att få se Djokovic, Murray, Nadal och många andra göra upp om titlarna. Turneringarna finns i storleksordning 250, 500 samt 1000 poäng. För att se de riktigt stora spelarna är det de turneringar med 1000 poäng som du skall se på. Däremot finns det en större chans för underdogs att vinna i de mindre turneringarna, vilket gör att du som skall spela på tennis kanske mer borde fokusera på dessa. Det är oerhört många matcher varje år, och ibland går olika turneringar av stapeln samma vecka. Detta resulterar i att alla spelare inte kan vara med i samtliga turneringar, och ibland finns det därför möjlighet att hitta en turnering där en spelare med högt odds har relativt hög sannolikhet att vinna.

Betting på WTA-touren

WTA-touren är kvinnornas motsvarighet till ATP-touren. I dagsläget är Serena Williams en oerhörd stjärna, och när hon ställer upp i en turnering är det förenat med stor risk att betta på någon annan spelare. Oddset på Williams är därför ständigt väldigt lågt, vilket inte heller gör att det är en särskilt bra idé att betta på henne. Risken finns alltid att hon får en skada, en underdog har en fantastiskt bra dag eller liknande. Däremot, när Serena Williams inte ställer upp, finns det oerhört bra möjlighet att vinna på en spelare med lite högre odds. WTA-touren är mycket mer ojämn än ATP-touren, vilket resulterar i att en underdog enkelt kan gå och ta hem hela turneringen. Om du gör lite research, försöker se en kommande formtopp från resultat i tidigare turneringar och liknande, har du en bra möjlighet att ta hem storkovan.

Live betting tips på tennis

Live betting på tennis är det i särklass roligaste tennis-oddset att spela på. Du är mitt i händelsernas centrum och kan spela på matchavgörande beslut i exakt rätt tillfälle. Vissa live betting tips finns dock att ta del av för att du skall öka dina chanser att vinna på live betting. Somliga tips går även att implementera på vanligt tennis odds. Se över hur de båda spelarna tagit sig fram till den aktuella matchen. Har någon fått ett wild card in i turneringen medan den andra har behövt kvala? Har någon vunnit enkla matcher, alternativt vunnit på Walk-Over före den aktuella matchen, samtidigt som den andra spelat flera långa jämna 3/5-setare för att ta sig fram? Delar som detta kan absolut innebära att en spelare är mycket piggare och fräschare än den andra, och därmed ha större vinstmöjlighet även om oddsen talar emot detta. Skaderisken ökar även i takt med utmattning, så om du under match ser tendens att någon spelare börjar halta, lättare snubblar eller dylikt, finns det stora möjligheter att denna spelare kan förlora matchen.

Underlaget i tennis spelar också en väldigt stor roll. Om det är grus, hard court eller gräs påverkar bollens hastighet, skruvar och mycket annat. Även om tävlingen hålls inomhus eller utomhus påverkar, då somliga spelare har lättare för vind, att bli bländade och så vidare. Se vilka spelare som brukar leverera på respektive underlag och miljö, och ta in detta i beräkningen när du väljer vilken tennisspelare du skall betta på. Den geografiska placeringen påverkar självfallet också, och är turneringen i Spanien, kommer garanterat de spanska spelarna ha ett övertag av detta. Inte bara genom klimat, tidsanpassningen och dylikt utan även genom en publik som indirekt kommer innebära ett par bollar i favör till den spanska spelaren.

Budget & planering

Precis som för betting och odds på alla sporter är det viktigt att du har en dedikerad budget för ditt spelande. Spela in bara för att det är kul, på vilka matcher som helst. Planera ditt spelande, läs på inför turneringar och matcher, och se vilka spelare som kan tänkas skrälla. Lägger du ett bet på första omgången och detta bet går in, kan det vara läge att räkna hem den vinsten, om det inte finns någon bra match att spela på under senare del av turneringen. Då kan du istället börja läsa på inför kommande turneringar.

Populära tennisturneringar med odds

ATP-touren och WTA-touren har båda många matcher igång, nästan hela året. De mest populära matcherna är de under Grand Slam-turneringarna, men om du ser runt bland olika spelportaler kommer du ha möjlighet att betta på alla ATP- och WTA-turneringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *